Werkplaats Acties
Blijf altijd op de hoogte


Dashcam

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen, een cameraatje aan de voorruit van een auto! Maar wat doet zo’n dashcam nou eigenlijk? En waarom is dit voor u interessant?

VOORDELEN DASHCAM

Een dashcam is een camera die je aan je voorruit ‘plakt’, welke vervolgens altijd aanstaat als je rijdt. Dit betekent automatisch dat hij alles filmt wat er voor je gebeurt en dat kan leuk zijn als je bijvoorbeeld tijdens een vakantie mooie autoroutes wilt vastleggen!

Maar.. een dashcam kan ook heel nuttig zijn bij ongevallen en/of vandalisme! Op deze manier ben je altijd verzekerd van visueel bewijsmateriaal, en dat kan zeker tijdens een vakantie in het buitenland ontzettend handig zijn. Een ongeval met schade is hoe dan ook vervelend, maar in het buitenland kan de afhandeling door bijv. de taalbarriere nog vervelender zijn. Let wel op, bij een eventuele rechtszaak is de rechter uiteindelijk degene die beslist of het bewijsmateriaal geldig is.

Artikel Telegraaf: ”Politie juicht dashcam toe”

KOOIJMAN DASHCAM DEALS

Dashcam HP Dash cam HP F-500
2MP, 1080P camera met 2.4inch scherm, filmhoek 140graden (HP F-500)


> van € 134 voor €121,- incl. btw

Dash cam’s HP F-500G
3.5MP, 1080P camera met GPS, filmhoek 140 graden met 2.4inch scherm

> van € 186 voor € 168 incl. btw

Dashcamp HP
Dash cam’s HP F-800G
2MP, 1080P camera met GPS, filmhoek 140 graden met 2.7inch scherm (HP

> van € 192 voor 173 incl. btw

 

Meer informatie

LET OP,  DASHCAMS NIET IN ALLE LANDEN TOEGESTAAN

Het gebruik van een dashcam wordt niet in ieder land gewaardeerd, controleer daarom van te voren even in welke landen je de dashcam mag gebruiken. Een overzicht afkomstig van ANWB treft u onderaan dit artikel.

 

DASHCAMGEBRUIK BINNEN EUROPA

Bron ANWB

België niet verboden
Het verspreiden of publiceren van beelden is niet toegestaan, indien personen zonder hun toestemming direct of indirect geïdentificeerd kunnen worden met de beelden.

Denemarken niet verboden
De dashcam en het snoer mogen het zicht niet blokkeren. Het is niet toegestaan te filmen op privé terreinen. Daarnaast moet rekening gehouden worden met privacywetgeving.

Duitsland ten zeerste afgeraden
Het gebruik van de dashcam wordt afgeraden i.v.m. wetgeving.

Engeland niet verboden
De privacywetgeving moet worden gerespecteerd bij publiceren van beelden.

Frankrijk niet verboden
Het is niet duidelijk in hoeverre de beelden gebruikt kunnen worden in een juridische procedure. Er moet rekening gehouden worden met de privacywetgeving.

Griekenland geen informatie beschikbaar

Hongarije niet verboden
Het publiceren van de beelden is alleen toegestaan als de beelden zijn geanonimiseerd i.v.m. wetgeving met betrekking tot databeveiliging en privacywetgeving.

Italië niet verboden
Er is wetgeving m.b.t. data beveiliging en privacy. Ook kentekenplaten worden gezien als privacy gevoelig en mogen dus niet zonder toestemming gepubliceerd worden.

Kroatië niet verboden
Er moet rekening gehouden worden met de privacywetgeving. Het maken van filmopnames kan verboden zijn zoals bijvoorbeeld bij grensovergangen.

Luxemburg verboden
Wetgeving met betrekking tot databeveiliging verbiedt nadrukkelijk het gebruik van de dashcam.

Oostenrijk ten zeerste afgeraden
Het gebruik wordt afgeraden omdat er een algemeen verbod is mensen te filmen. Dit verbod geldt ook voor dashcambeelden.

Portugal ten zeerste afgeraden
Het verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens zoals dashcambeelden, mag alleen als er een vergunning is afgegeven door de Portugese Data Protection Autoriteit.

Slovenië niet verboden
Het is niet toegestaan beelden te publiceren, die te herleiden zijn tot personen, tenzij er toestemming door de betrokkenen is gegeven.

Spanje ten zeerste afgeraden
De dashcam mag niet afleiden, mag het zicht niet belemmeren, hij mag niet bediend worden tijdens het rijden. Er gelden specifieke regels m.b.t. databeveiliging. Er is toestemming nodig van inzittenden en er mag niet zomaar worden gefilmd in openbare ruimten.

Tsjechië niet verboden
De dashcam mag het zicht niet belemmeren. Beeldmateriaal wordt gezien als indirect bewijs. Het is niet toegestaan de beelden zonder toestemming te publiceren.

Zwitserland niet verboden
De dashcam mag alleen op het dashboard of windscherm en mag het zicht daarbij niet belemmeren. De dashcam mag niet bediend worden tijdens het rijden. Publicatie van beelden valt onder de privacywetgeving.

Terug naar overzicht
Kooijman Autogroep