Wijzigingen wegenbelasting EV: Wat betekent dit?

Body

Goed nieuws voor EV-eigenaren! Lees over de uitgestelde wegenbelasting tot 2031.

De toekomst van elektrische voertuigen (EV's) in Nederland gaat een nieuwe fase in. Met recente aankondigingen over de aanpassing van de wegenbelasting voor EV's, brengt Kooijman Autogroep u belangrijk nieuws dat zowel huidige als toekomstige EV-eigenaren aangaat. Dit artikel legt in eenvoudige bewoordingen uit wat deze veranderingen inhouden en wat dit voor u betekent.

Belangrijkste wijzigingen: 

Vanaf 2025 zullen elektrische auto's voorlopig vrijgesteld blijven van wegenbelasting, waarmee een extra jaar van belastingvoordeel is gewonnen ten opzichte van eerdere plannen. Dit is goed nieuws voor zowel het milieu als EV-rijders. Echter, de route naar 2031 brengt veranderingen met zich mee. Vanaf 2026 zal de belastingkorting voor EV's geleidelijk worden afgebouwd: eerst tot 40% korting in vergelijking met benzinevoertuigen, vervolgens afnemend tot 35% in 2029, en uiteindelijk zal in 2031 de volledige wegenbelasting van toepassing zijn op elektrische auto's. Voor plug-in hybride auto's eindigt het belastingvoordeel al eerder.

Wat betekent dit voor u?

Deze veranderingen benadrukken de voortdurende verschuiving naar duurzame mobiliteit en de noodzaak voor zowel particulieren als ondernemingen om hun toekomstige transportstrategieën dienovereenkomstig te plannen. Bij Kooijman Autogroep begrijpen we het belang van voorbereiding op deze wijzigingen. Wij staan klaar om u te adviseren over de beste mobiliteitsoplossingen die passen bij uw persoonlijke of zakelijke behoeften, rekening houdend met de nieuwe fiscale landschap.

Aan de andere kant, de stapsgewijze afbouw zorgt voor een overgangsperiode die kopers de tijd geeft om zich aan te passen. Toch, vergeleken met de situatie in sommige andere landen, lijkt de steun voor EV's in Nederland minder royaal, wat de overstap naar elektrisch rijden potentieel minder aantrekkelijk kan maken.

Conclusie: De geleidelijke afbouw van de wegenbelastingkorting voor EV's tot 2031 markeert een belangrijk moment in de transitie naar duurzame mobiliteit in Nederland. Bij Kooijman Autogroep blijven we u ondersteunen bij het navigeren door deze veranderingen. Ons team staat klaar om u te helpen de beste keuze te maken voor uw situatie en toekomst. Neem gerust contact op voor persoonlijk advies over elektrische en plug-in hybride voertuigen.