Condities EV subsidie regeling 2023

Body

 

 

 

De overheid heeft voor 2023 een kleine 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidie voor de aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s. Voor nieuwe elektrische personenauto’s is er een raming voor 2023  van 67 miljoen euro. Voor tweedehands / gebruikte elektrische personenauto’s is 32,4 miljoen euro begroot.
In totaal is het beschikbare bestedingspakket voor 2023 hoger dan 2022 toen er in totaal 91,4 miljoen euro was begroot.

Voor de aanschaf van een nieuwe EV is 2.950 euro beschikbaar, terwijl het subsidiebedrag voor een gebruikte auto 2000 euro blijft. In totaal kan er subsidie worden toegekend aan ruim 22 duizend nieuwe EV’s en ruim 16 duizend gebruikte EV’s. De subsidiepot voor de EV’s was vorig jaar binnen no-time tijd leeg.

Voordeel aanschaf EV Particulieren

Met deze subsidieregeling wil de overheid elektrisch rijden stimuleren en voor particulieren aantrekkelijker maken. Zo is er de afspraak in het Klimaatakkoord, dat particulieren bij aankoop of private lease van een EV, de EV-subsidie kunnen aanvragen.

De  Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is bedoeld voor EV’s:

  • in het kleinere en compacte middensegment met een catalogusprijs tussen de 12 en 45 duizend euro.
  • De auto is volledig elektrisch en een actieradius heeft van minimaal 120 kilometer.
  • Alleen koop- en leasecontracten die in 2023 zijn getekend komen in aanmerking.

EV subsidie regeling aankoop nieuwe auto

Voor een nieuwe auto die u koopt, kunt u € 2.950 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2023.

  • EV subsidieregeling prive lease auto nieuwe EV

Voor een nieuwe auto die u private leaset, kunt u € 2.950 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een leaseovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2023.

EV subsidie regeling aankoop EV occasion 

Voor een gebruikte auto die u koopt, kunt u € 2.000 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2023.

  • EV subsidieregeling prive lease auto occasion gebruikte EV

​​​​​​​Voor een gebruikte EV-occasion die u private leaset, kunt u € 2.000 subsidie aanvragen. Dit kan alleen met een leaseovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2023.

Bedrijfsauto’s subsidie - SEBA

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Voor deze regeling is voor 2023 een bedrag van 33 miljoen beschikbaar;

  • Op de aanschaf van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto is maximaal 5000 euro subsidie te verkrijgen.