Kia Zomer- en winterbanden

Om optimaal en zorgeloos te kunnen genieten van de zomer- en wintermaanden vragen ook de autobanden aandacht. Door de banden aan te passen op het seizoen zorgt u voor een uitstekende wegligging én de veiligheid die u verdiend! Maak daarom gebruik van aparte zomer- en winterbanden voor uw Kia.

Rubber wordt harder bij lagere temperaturen waardoor een normale band grip verliest en de remweg langer wordt. Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling waardoor zij onder de +7º Celcius meer grip en een kortere remweg hebben dan zomerbanden. Daarnaast zorgen winterbanden voor een betere wegligging in bochten.

In tegenstelling tot zomerbanden kunt u met winterbanden meer water en natte sneeuw afvoeren, waardoor minder snel aquaplaning optreedt. Ook bij nat weer merkt u de prestaties van winterbanden. In steeds meer landen zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Automobilisten die in deze situaties op normale banden rijden en bij een ongeluk betrokken raken, lopen grote kans medeaansprakelijk te worden gesteld voor de schade.

Er is een ruim assortiment Kia winterbanden en velgen waarmee u veilig de weg op kunt. Wij adviseren u graag, zodat u een goede keuze kunt maken. Wij hebben altijd een groot assortiment winterbanden voor uw Kia op voorraad.

Zomerbanden zijn goed wanneer er een tussenweg gevonden kan worden tussen alle belangrijke eigenschappen. Soms staan belangrijke eigenschappen elkaar in de weg. Zo is het verbeteren van grip van de autoband weer negatiever voor de slijtvastheid van de band.

Een mooi voorbeeld is de Formule 1. Hier hebben de autobanden een supergrip op het asfalt, maar de banden moeten na een aantal ronden vervangen worden dus de slijtage is ondergeschikt! Een autoband is dus gelaagd als er een juiste balans tussen veiligheid en duurzaamheid is.

Voor een goede zomerband geldt: een compromis tussen resultaten van de eigenschappen op droog en nat wegdek, het geluidsniveau, het verbruik, de slijtage en duurzaamheid bij hard rijden.

Zomerbanden zijn speciaal bedoeld voor weersomstandigheden die tussen de lente en de herfst voorkomen. Dus de beste banden in voorjaar en zomer! U heeft zo de maximale veiligheid in de zomermaanden. Bovendien rijdt u ook nog eens comfortabel, heeft u minimaal last van bandengeluid en echt een lager brandstofverbruik!

Een all-season band is een kruising tussen een zomerband en een winterband. Deze banden worden in principe vergeleken met winterbanden en niet zo zeer met zomerbanden. Bij winterse omstandigheden hebben ze dus voordelen ten opzichte van een zomerband. De vierseizoenen band haalt het niet bij de echte daarvoor bestemde winterbanden. De all-season banden zijn in de winter wel veiliger dan doorrijden op zomerbanden.

banden brandstofbesparing

Brandstofbesparing

De classificatie voor het brandstofverbruik loopt van A (meest efficiënt) t/m E (minst efficiënt). Een band met een A-classificatie heeft de minste rolweerstand en dus de minste energie nodig om de auto voort te bewegen. Hiermee bespaar je brandstof en verlaag je de CO2-uitstoot.

banden geluid

Geluidsniveau

De classificatie voor extern afrolgeluid loopt van A (het laagste geluidsniveau buiten de auto) t/m C (het hoogste geluidsniveau). Het externe afrolgeluid dat een band produceert tijdens het rijden wordt gemeten in decibel (dB). Dit is een ander geluid dan het geluid dat ontstaat doordat de lucht in de banden in trilling wordt gebracht en dat via de velgen in het interieur van de auto terechtkomt.

banden kortere remweg

Grip op nat wegdek

De grip op nat wegdek beschrijft de prestatie van een band onder natte omstandigheden en de classificatie loopt van A (kortste remweg op nat asfalt) t/m E (langste remweg). Grip op nat wegdek is cruciaal voor veilig rijden.

banden sneeuw

Grip bij zware sneeuw

Banden die geschikt zijn voor omstandigheden met zware sneeuw hebben het pictogram voor sneeuwbanden bestaande uit een berg met drie pieken en een sneeuwvlok (3PMSF-symbool) die op de zijkant van dergelijke banden staat.

banden ijs

Grip op ijs

Winterbanden voor Scandinavische winteromstandigheden en dus voor gebruik op een bevroren ondergrond zijn voorzien van een symbool dat een ijsstalagmiet voorstelt (pictogram voor grip op ijs).