Toyota levert brandstofcelmodules aan Franse start-up Hyliko voor zware vrachtwagens

Body

Samenwerking tussen Toyota Europe en het Franse bedrijf Hyliko om Toyota's brandstofcelmodules te integreren in zware vrachtwagens voor emissievrij transport. De plannen van beide bedrijven en deze samenwerking past in de bredere visie van Toyota voor waterstofenergie.

Hyliko gaat Toyota's brandstofcelmodules integreren in zware vrachtwagens

Inzet van Toyota's brandstofcelmodules in vrachtwagens zal het bestaande portfolio van waterstofpartners van TME uitbreiden Brussel, 22 februari 2023 - De Franse start-up Hyliko heeft plannen om de tweede generatie waterstof-brandstofcelmodules van Toyota te integreren in zware vrachtwagens voor hun aanbod van zero-emissie vloot. Deze laatste samenwerking in de vrachtwagensector breidt het portfolio van Toyota's partnerschappen verder uit, waar het zijn brandstofceltechnologie levert voor waterstofoplossingen in diverse sectoren, waaronder treinen, bussen, generatoren en verschillende maritieme toepassingen.

Brandstofcelbusiness van TME wil uitbreiden naar de bredere commerciële voertuigensector om de groei van zero-emissie waterstofmobiliteit te versnellen.
Het ziet grote mogelijkheden in vrachtwagens, die verantwoordelijk zijn voor 77% van al het vrachtvervoer op Europese wegen. Terwijl het lagere gewicht van waterstofsystemen zwaardere lading mogelijk maakt, is het snel bijtanken van waterstof ook essentieel voor zwaar commercieel transport met een hoge benutting.
Het gebruikspatroon van commerciële vrachtwagens en hun vraag naar grotere hoeveelheden waterstof maken hen tot belangrijke bijdragers aan de ontwikkeling van duurzame infrastructuren. Wereldwijd werkt Toyota al met meerdere vrachtwagenpartners om brandstofceltechnologie in zwaar transport te integreren.
Het ZANZEFF "Shore to Store" project in de VS, dat begon in 2019, bewees onlangs dat brandstofcel-elektrische vrachtwagens de prestaties van diesel kunnen evenaren en een zero-emissie alternatief kunnen bieden dat gereed is voor commerciële inzet.

Inzet van Toyota's brandstofcelmodules in vrachtwagens zal het bestaande portfolio van waterstofpartners van TME uitbreiden

De samenwerking met Hyliko markeert ook een nieuwe stap naar de visie van TME voor waterstofecosystemen in Europa, die zowel vraag als aanbod stimuleren om uit te breiden naar levensvatbare bedrijfsmodellen. Aangezien waterstofenergie een belangrijke pijler is van de energiestrategie van Europa, richt TME zich op de uitbreiding van verschillende soorten brandstofceltoepassingen binnen waterstofecosystemen om hun groei te ondersteunen. De partnerschapsstrategie van TME heeft tot doel synergieën te ontwikkelen tussen de verschillende bedrijfssectoren en ondersteunt gemeenschappen die verder willen uitbreiden naar volwaardige waterstofcorridors.

Hyliko zal twee modellen van brandstofcelvrachtwagens aanbieden: een trekker van 44 ton en een recht vrachtwagen van 26 ton (beschikbaar in 6x2 en 6x4 varianten). Elk van deze voertuigen zal zijn uitgerust.

Hyliko is een Franse start-up die zich richt op het ontwikkelen van een zero-emissie vrachtwagenpark met behulp van waterstofbrandstofceltechnologie

Bron: Toyota /  https://newsroom.toyota.eu/