Hybride rijden

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is iets anders dan een elektrische auto. Een hybride auto heeft altijd zowel een elektromotor als een verbrandingsmotor (motor op fossiele brandstof). Deze twee wisselen elkaar af tijdens het rijden. Hierdoor kunt u zowel elektrisch rijden als op de verbrandingsmotor, wat er voor zorgt dat uw actieradius altijd hoger is dan bij een elektrische auto.

Wanneer rijdt een hybride auto elektrisch?

Wanneer u hybride rijdt is het afhankelijk van waar u rijdt en uw eigen rijstijl. In de stad zal u eerder elektrisch rijden dan op de snelweg. Dit heeft alles te maken met de kracht die de motor moet leveren. Rijdt u vaker met behulp van uw Cruise Control? Ook dan zal uw auto sneller overschakelen naar het elektrische vermogen.
Een hybride of semi-elektrische wagen verbruikt minder dan een auto op benzine of diesel. Hoeveel zuiniger de wagen om gaat met de brandstof verschilt per model. Het verbruik ligt 8% tot 55% lager.

Heel belangrijk!
Ook wanneer u niet elektrisch rijdt zal de elektromotor altijd de verbrandingsmotor ondersteunen. Dus ook wanneer u op de snelweg rijdt zal u zuiniger en met minder uitstoot rijden dan bij een auto op volledig fossiele brandstof.

Welke soorten hybride auto's zijn er?

In het straatbeeld zien wij voornamelijk drie verschillende soorten hybrides voorbij komen:
De volledige hybride, de half (mild) hybride en de plug-in hybride. Hieronder lees je de eigenschappen van deze types.

Half (mild) hybride - MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle)

Half hybride, of soms ‘mild hybride’, betekent dat je niet alleen op elektriciteit rijdt. De elektromotor en brandstofmotor zijn echt een team en werken niet los van elkaar. Je rijdt natuurlijk wel een stuk zuiniger dan met alleen een verbrandingsmotor. Je verbruikt ongeveer 15 procent minder brandstof als je door het centrum tourt. Over het algemeen rijd je 8 tot 10 procent zuiniger. Dit type is vaak zowel als automaat als handgeschakeld leverbaar.

Volledig hybride - HEV (Hybrid Electric Vehicle)

De volledig hybride auto is er een die volledig op beide motoren kan rijden. Dus of helemaal op de elektromotor, of helemaal op de verbrandingsmotor. Wil je tijdens het rijden overschakelen naar de andere motor, dan kan dat. Handig als je bijvoorbeeld in de stad rijdt en lekker zuinig wil rijden. Dit type is er altijd alleen als automaat uitvoering.

Plug-in hybride - PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

De plug-in hybride gaat nog een stapje verder dan de volledige hybride. De plug-in hybride kan hetzelfde als een volledige hybride maar kan ook worden opgeladen door middel van een stekker. Hierdoor kunt u vaak (hangt af van het model) ongeveer 50 kilometer volledig elektrisch rijden, ongeacht uw snelheid of rijstijl. Is uw elektromotor leeg? Dan schakelt hij over op de verbrandingsmotor en functioneert hij hetzelfde als een volledig hybride auto. 

Meer weten over een plug-in hybride? Bekijk de plug-in hybride pagina.

Sportage

Hoe laadt een hybride auto zichzelf op?

Zo’n beetje alle hybride auto’s laden zichzelf op tijdens het rijden. Dat doen ze als je vaart mindert. De energie van het remmen wordt op een slimme manier in de accu’s opgeslagen, en die elektriciteit gebruik je weer bij het optrekken. Dat is ook meteen de reden dat een elektrische auto het in de stad zo goed doet. Als je veel remt, bijvoorbeeld voor stoplichten, dan geef je de auto de kans om heel veel nieuwe energie op te wekken. Op de snelweg gebeurt dat niet of veel minder. Bovendien heeft de auto de verbrandingsmotor heel hard nodig om hogere snelheden te halen.

Meer veelgestelde vragen

Hoeveel zuiniger is een hybride auto?

Een hybride auto verbruikt 8% tot 55% minder brandstof dan een fossiele brandstofauto. Dit hangt vooral af van waar u rijdt en hoe u rijdt. Bij gebruik in de stad is het verschil het grootst, omdat de elektrische aandrijving dan het beste tot zijn recht komt. Dit vanwege de lagere snelheid.

Wat is de actieradius van een hybride auto?

De actieradius hangt voornamelijk af van de grootte van de tank waar de fossiele brandstof in gaat. Dit kan dus enorm variëren.
De actieradius van de Kia Niro Hybride is 894 - 955 km. 

Wat verbruikt een hybride auto?

Het werkelijke verbruik van een hybride auto ligt sterk aan hoe je deze gebruikt en van de leeftijd. Nieuwere modellen rijden op het algemeen voordeliger dan oudere modellen. Dit komt door de ontwikkelingen van de hybride motors. Een Toyota C-HR verbruikt gemiddeld 5,16 liter op 100 km. En de Kia Niro Hybride verbruikt gemiddeld 5,17 liter per 100 km.

Wat is het verschil tussen een hybride en een plug-in hybride

Het grootste verschil is dat een plug-in hybride ook op te laden is via een stekker (Plug-In). Hierdoor kunt u kleine afstanden volledig elektrisch rijden. Bij een hybride auto is het niet mogelijk om te laden via een stekker.

Wat verbruikt een plug-in hybride?

Een plug-in hybride verbruikt nog minder dan een volledige hybride. Ook hier hangt het natuurlijk af van waar u rijdt en uw rijstijl. Maar een Toyota RAV4 PHEV verbruikt 1 liter op 100 km. 

Wat is de MRB (motorrijtuigbelasting) voor een hybride auto

Een hybride of plug-in hybride motorrijtuig heeft geen apart tarief motorrijtuigenbelasting. De motorrijtuigenbelasting die u moet betalen, wordt dus op dezelfde manier berekend als voor alle andere niet-hybride motorrijtuigen. Het bedrag is afhankelijk van onder meer het soort motorrijtuig, het gewicht en de brandstof.