Nieuwe serie NL kentekens gelanceerd in 2024

Benieuwd naar de toekomst van Nederlandse kentekens?

In 2024 wordt de GBB-01-B serie geïntroduceerd, een verfrissende verandering na de X-609-RJ serie van 2023.
Lees alles over de evolutie van Nederlandse kentekens sinds 1951 en ontdek waarom het eerste kenteken van de nieuwe serie mogelijk halverwege juni verschijnt.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) houdt de exacte startdatum geheim om te voorkomen dat autokopers wachten op de nieuwe serie. Maar volgens bronnen wordt het eerste kenteken van de GBB-01-B serie verwacht rond half juni. Officieel zou de nieuwe serie voor eind juni actief moeten zijn, maar de RDW staat erom bekend de oude series niet volledig tot het einde te laten doorlopen, wat het mogelijk maakt dat de overstap eerder plaatsvindt.

Kentekens bedrijfswagens 2024

Voor bedrijfsauto's met een 'grijs kenteken' is de nieuwe combinatie al ingevoerd onder 'sidecode 12'. De eerste bedrijfsauto met de GBB-01-B combinatie is een Ford Transit Connect met kenteken V-01-BBB. Opmerkelijk is dat de combinatie BBB niet op de lijst van verboden kentekens staat, hoewel sommige politieke bewegingen wel verboden zijn.
et op: na V-42-BBB volgt meteen V-01-DBB, wat suggereert dat de combinatie BBB mogelijk toch geëlimineerd is.

De wereld van kentekens kent echter zijn beperkingen, met verboden combinaties zoals NSB, VVD, PVV, SGP, GVD, KKK, LPF, PKK, PSV, TBS en KVT. Klinkers worden doorgaans niet op kentekens geplaatst, en de letters C en Q worden vermeden vanwege hun gelijkenis met de nul.

Bron AD