Veelgestelde vragen over buitenlandse boetes

Body

Ontdek hoe je kunt controleren of een buitenlandse boete echt is, wat je moet doen bij een onterechte aanmaning en hoe je bezwaar kunt maken. Leer daarnaast hoe boetebedragen in het buitenland worden bepaald en of strafpunten ook in Nederland gelden. 
Zorg dat je goed voorbereid bent en voorkom onnodige problemen met buitenlandse verkeersboetes!

 

Hoe weet ik of mijn buitenlandse boete echt is?

Boetes vanuit het buitenland worden altijd door officiële instanties verstuurd. Vaak zijn deze bekeuringen vertaald naar gebrekkig Nederlands of Engels. Controleer altijd of de bekeuring essentiële informatie bevat, zoals de naam en het adres van de kentekenhouder, de overtreding, het boetebedrag, betalingsinstructies en hoe je bezwaar kunt maken. Boetes worden nooit per e-mail verstuurd, dus als je twijfelt, neem dan direct contact op met de instantie die de boete heeft opgelegd.

Is mijn buitenlandse boete terecht?

Of een boete terecht is, kun je zelf het beste beoordelen. Kijk bijvoorbeeld of je daadwerkelijk op de genoemde locatie was en of het kenteken op de bekeuring klopt. Zo kun je nagaan of de boete aan jou is gericht.

Hoe zit het met de hoogte van mijn boete?

Ieder land hanteert eigen verkeersregels en boetebedragen, die soms fors hoger zijn dan in Nederland. In sommige gevallen wordt de boete gebaseerd op je inkomen. Als je omstandigheden hebt veroorzaakt die de situatie verergeren, zoals gevaarlijk rijgedrag of wegwerkzaamheden, kan het boetebedrag verder oplopen. In bepaalde landen kun je de hoogte van de boete vooraf berekenen, zoals in België, Frankrijk en Duitsland.

Wat te doen als ik mijn boete ben kwijtgeraakt?

Als je de instantie weet die de boete heeft opgelegd, neem dan contact op om te vragen hoe je kunt betalen. Is de instantie niet te achterhalen, wacht dan op een herinnering. Wees erop voorbereid dat de boete inmiddels verhoogd kan zijn of dat eventuele kortingen zijn vervallen.

Wat te doen bij een aanmaning zonder eerdere boete?

Neem contact op met de instantie die de aanmaning heeft verstuurd om te controleren wat er is misgegaan. Je kunt vragen of het mogelijk is om alsnog de oorspronkelijke, lagere boete te betalen.

Hoe maak ik bezwaar tegen een buitenlandse boete?

Bezwaar maken is meestal pas mogelijk na ontvangst van de officiële bekeuring. Controleer bij welke instantie je dit kunt doen, hoe je dit moet doen en binnen welke termijn. In sommige gevallen kun je online bezwaar maken, zoals bij Franse verkeersboetes via ANTAI. Ontvang je de boete via een incassobureau, neem dan contact op met hen voor verdere stappen.

Heb ik recht op een vertaling van mijn buitenlandse boete?

Bij eenvoudige verkeersovertredingen heb je vaak geen recht op een vertaling, tenzij de zaak voor de rechter komt. Echter, steeds meer landen versturen boetes in een begrijpelijke taal. Voor ernstige overtredingen die voor de rechter komen, heb je in principe wel recht op een vertaling.

 

Moet ik bijgevoegde formulieren invullen en terugsturen?

Als je een formulier ontvangt bij je boete, is het verstandig dit in te vullen en terug te sturen. In sommige landen is de bestuurder verantwoordelijk voor de boete en kan de kentekenhouder verplicht worden om de gegevens van de bestuurder door te geven. Ook kan er om inkomensgegevens gevraagd worden, zoals in Zwitserland, waar een inkomensafhankelijke boete kan worden opgelegd.

Gelden strafpunten uit het buitenland ook in Nederland?

Strafpunten die in het buitenland worden opgelegd, gelden alleen in dat land en voor de bestuurder die de overtreding heeft begaan. Deze punten worden niet overgedragen naar Nederland. Het is belangrijk om de gegevens van de bestuurder correct door te geven om verdere problemen te voorkomen.

Geldt een buitenlands rijverbod ook in Nederland?

Een rijverbod dat in het buitenland wordt opgelegd, is alleen geldig in dat land. Dit betekent dat je tijdelijk geen voertuig in dat land mag besturen. Vaak wordt het rijbewijs ingenomen en na afloop van het rijverbod teruggegeven.

Moet ik mijn rijbewijs opsturen naar het buitenland?

In sommige gevallen moet je je rijbewijs opsturen om strafpunten of een rijverbod te laten registreren. Als je dit liever niet per post doet, neem dan contact op met de instantie om te zien of er andere opties zijn. In sommige landen krijg je je rijbewijs snel terug, terwijl in andere landen het rijbewijs gedurende het rijverbod wordt vastgehouden.

Moet ik mijn buitenlandse boete betalen?

Als je geen bezwaar wilt maken, is het verstandig om de boete te betalen. Betaal je niet en maak je geen bezwaar, dan kan de boete oplopen en in Nederland door het CJIB worden geïnd. Let op dat je geen bezwaar kunt maken nadat je hebt betaald. Indien je niet betaalt, loop je het risico om bij grens- of verkeerscontroles alsnog staande te worden gehouden en de boete ter plekke te moeten voldoen.