Kia Nieuws Blogs
Blijf altijd op de hoogte


In de Kia-fabriek in het Slowaakse Žilina rolt er elke 59 seconden een model van de band. Kijk je mee?

De Kia Sportage en de enorm populaire Ceed zijn natuurlijk Koreaans, maar hebben een puur Europees gezicht. Ze worden namelijk gebouwd in het Slowaakse Žilina. Per jaar rollen daar maar liefst 330.000 exemplaren van de band. Een indrukwekkend staaltje auto’s bouwen!

Stansen en lassen

Het begint allemaal in zogenaamde ‘press shop’. De zware persen stansen uit staal van zeer hoge sterkte het plaatwerk voor de carrosserie. Robots lassen die carrosseriedelen aan het geraamte, waarna de ‘body’ ontstaat. Je ziet dan al echt de vorm van de auto, maar nog volledig in kaal blinkend staal.

Laag op laag

In de ‘paint shop’ krijgt de nieuwgeboren Kia zijn kleur- en beschermlaag. Of beter gezegd: meerdere lagen. Dat begint met het aanbrengen van een roestwerende en beschermende coating. Een robot manoeuvreert de body in diverse standen, zodat elk hoekje en gaatje goed wordt bedekt. Daarna volgen nog zeker meerdere lak-, kleur- en vernislagen.

”Het huwelijk”

Tijdens de assemblage komt een auto écht tot leven. Gespecialiseerde monteurs bouwen de auto’s op met duizenden onderdelen en componenten. Eerst den motor, versnellingsbak en ophanging daarna de elektronica, stoelen, stuurwiel en bekledingspanelen. Het feestelijke moment wanneer de motor in de carrosserie wordt geplaatst, wordt in de fabriek “het huwelijk” genoemd.

Kwaliteitscontrole

Zit alles erop en aan? Van inpakken en wegwezen is geen sprake. Kia hecht namelijk zeer veel waarde aan de laatste fase: de kwaliteitscontrole. Elke auto gaat letterlijk langs de meetlat. En daarna de 3,5 kilometer lange testbaan op. Ingenieurs onderwerpen élke Kia aan een scherpe controle tijdens een rit op diverse soorten wegdek. Daarbij kijken, voelen en luisteren ze of alles goed werkt. Check, check en dubbelcheck! Pas dán gaat een Kia vanuit de fabriek naar de showroom, compleet met z’n ongeëvenaarde 7 jaar garantie.

 

Terug naar overzicht
Kooijman Autogroep